Nasza misja

Naszą misją jest rozwój społeczno – gospodarczy Euroregionu Karpackiego poprzez wspieranie procesów rozwojowych w zakresie współpracy terytorialnej. Euroregion Karpacki organizuje i koordynuje...

Naszą misją jest rozwój społeczno – gospodarczy Euroregionu Karpackiego poprzez wspieranie procesów rozwojowych w zakresie współpracy terytorialnej. Euroregion Karpacki organizuje i koordynuje działania na rzecz rozwoju współpracy pomiędzy członkami w dziedzinie gospodarki, ekologii, kultury, nauki i edukacji.

Aktualności

Aktualności

Szósty numer newslettera projektu „Wędrowanie bez plecaka” gotowy!

W kolejnym numerze zabieramy wszystkich na wędrówkę przez Beskid Sądecki, mniej zatłoczony, a równie piękny zarówno przyrodniczo, jak i kulturowo. Tym razem szlak prowadzi z urokliwego Starego Sącza – jednego z najstarszych w Polsce miasteczek, w którym prawdziwie czuć ducha Karpat. Oglądamy m.in. Stary Rynek z historyczną zabudową, Muzeum Regionalne, Klasztor Klarysek oraz piękną architekturę starych świątyń. Następnie odnajdując żółty szlak, ruszmy na zbocza Przehyby,  podziwiając piękno beskidzkich szczytów i dolin, wypatrując bardzo rzadkich gatunków roślin jak: koniczyna pannońska, kręczynka jesienna, pierwiosnek omączony, ostrożeń głowacz, dwulistnik muszy, podejźrzon rutolistny. Jesienną porą zachwycamy się całą kaskadą barw wśród tutejszych lasów, zaś zimą warto obejrzeć pięknie ośnieżone szczyty i skrzące się od mrozu drzewa, popijają gorącą kawę lub herbatę w schronisku na Przehybie.

 

Przy okazji zachęcamy do wyjazdów, nie tylko w Beskid Sądeckich, ale i inne mniej zatłoczone partie polskich i słowackich Karpat, które są  doskonałą okazją do spędzenia czasu w rytmie slow: miejsca o niewielkim ruchu turystycznym, pełne otwartej przestrzeni, świeżego powietrza, miłej atmosfery oraz produktów i dań z naturalnych składników.

 

Przy okazji zwracamy uwagę na rozpoczynający się sezon grzybowy - karpackie lasy są ich pełne, zachęcamy więc do dłuższych spacerów jesienną porą z koszykiem – pyszne smażone rydze, królewskie borowiki, piękne koźlaki - oj jest co wybierać. Na Boże Narodzenie będą w sam raz.

 

Wspominamy po raz kolejny study tour dla blogerów i dziennikarzy turystycznych przez polsko-słowackie pogranicze, których przygody śledziliśmy na bieżąco na naszym profilu na Facebooku.

 

Przy okazji podróży w rytmie slow nie zapominamy również o lokalnych przysmakach. Tym razem kisełycia, czyli przepyszny łemkowski żur owsiany. Dla zainteresowanych dokładny przepis, więc próbujemy sami wykonać, ale zawsze zachęcamy do smakowania w regionie, więc zapraszamy w Karpaty.

 

Wszystkie artykuły dostępne są na stronie projektu:  .

 

lista aktualności

Partnerzy

Stowarzyszenie Euroregion Karpacki Polska

Rynek 16, 35-064 Rzeszów
tel/fax (+48) 17 852 52 05

           (+48) 17 857 63 69
email:
NIP: 813-32-05-337

 

Polityka Cookies

Copyright © 2018 Euroregion Karpacki
CMS Edito Powered by: Ideo Realizacja: